O kongresu

Svjetski kongres saksofonista koji je prvi puta organiziran 1969. godine u Chicagu, a koji je održan i u Engleskoj, Škotskoj, Španjolskoj, Sloveniji, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, Tajlandu, Italiji i Kanadi, jedinstvena je prilika za susret vrhunskih glazbenih profesionalaca, studenata i amatera, saksofonista svih stilova i glazbenih izričaja od klasike i jazza do etna i world glazbe.
Kongres sudionicima omogućuje da se predstave kao solisti ili kao komorni glazbenici uz manje ansamble, duhačke, gudačke ili simfonijske orkestre, da kroz predavanja, prezentacije, razne radionice i diskusije s kolegama i prijateljima razmjene mišljenja i iskustva, a posebno da  predstave i proizvedu nova djela suvremenih kompozitora skladana za saksofon. Uz glazbenike, kongresu prisustvuju i graditelji instrumenata, proizvođači saksofonističkog pribora, te  distributeri i izdavači notnih izdanja i publikacija.

Posebna želja organizatora ovoga zagrebačkog kongresa saksofonista je da se osim u  stručnim krugovima, kongres u što većoj mjeri odvija javno, da programi, bilo da se izvode na uobičajenim koncertnim pozornicama ili pak na mnogobrojnim nekonvencionalnim prostorima, postanu dio zagrebačke kulturne ljetne scene. Pojedini  kongresni programi bit će ponuđeni organizatorima festivala i kulturnih događanja širom Hrvatske.

Poseban naglasak bit će na edukativnim programima za djecu i mlade saksofoniste.

Održavanje tako velikog projekta ne bi bilo moguće bez potpore Grada Zagreba, Ministarstva kulture RH, Ministarstva obrane RH, Sveučilišta u Zagrebu i Turističke zajednice Grada Zagreba koji su prepoznali vrijednost i važnost projekta.  Zahvaljujući tome na Kongresu sudjeluje niz institucija kao što su Hrvatsko narodno kazalište, Muzej za umjetnost i obrt, Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT i Jazz orkestar HRT, Orkestar Hrvatske vojske, Ansambl za suvremenu glazbu Cantus i Zagrebački solisti, Hrvatska glazbena mladež.

Zahvaljujemo dosadašnjim organizatorima kongresa, u Ljubljani, Minneapolisu, St. Andrewsu i Strassbourgu, na dragocjenim informacijama i savjetima. Njihova iskustva  pomoći će Zagrebu da se dostojno predstavi kao domaćin  XVIII. svjetskog kongresa saksofonista.

Dragan Sremec
Umjetnički ravnatelj XVIII. Svjetskog kongresa saksofonista